El palacio

dir. Nicolás Pereda

,

Documental, 36 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Sinopsis

El palacio follows the daily life of seventeen women that live in a house for economic and emotional reasons. They support eachother by doing eachothers chores and they acquire various skills in order to find a job. Most of these women will become babysitters, house workers and private geriatric nurses. A film that confronts us with topics such as how we treat servility nowadays.

Director / Nicolás Pereda Screenplay / Nicolás Pereda Cinematography / Pedro Gómez Millán Editing / Nicolás Pereda Sound / José Miguel Enríquez Production / Sandra Gómez Velásquez, Maximiliano Cruz, Nicolás Pereda, Teresa Sánchez Cast / Geli Ramírez, Elizabeth Tinoco, Eli Cerna, Araceli Pedraza, Alicia Dominguez, Citlali Dominguez Ramírez, Rosa Estela Juárez, Ale Acosta, Flora Gallegos, Jessica Vélez Landín, Karina Itzel León Mora, Gloria Alejandré Ramírez, Laura Ramírez, Rosa María Lara, Teresa Sánchez, Agustina León Calvillo, Alejandra Cruz, Soledad Ramírez

Nicolás Pereda

Mexico City, 1982. Pereda did his masters degree in film directing at York University. He has filmed six feature films and one short hilm that have awarded him many prized at different festivals worldwide. He has made several films and vidios for interdisciplinary montages, operas and dance pieces that have been presented in Mexico, Asia and Europe. Gabino Rodríguez and Teresa Sánchez are his main stars, but he has considered working with other actors an to hire Gabino as his asistant. He lives between Canada and Mexico, and is married to Andrea Bussmann. They have two children. Pereda's films have been shown at many film festivals, such as: Cannes, Venecia, Rotterdam, FIDMarseille, Viena y Edinburgo, and has won several prizes at their competitions. His first film retrospecctivos took place at Cine de las Américas in Austin, Texas, in 2010. This one was followed by others: in Jeonju, Anthology Film Archives, Paris Cinema, Cartagena IFF, UCLA, Valdivia FF and Harvard Film Archive, among many others in Madris, Seattle, San Francisco, Belo Horizonte and the TIFF Bell Lightbox in Toronto.

Filmografia

  • 2016 — Historias de dos que soñaron (co-dirección con Andrea Bussmann )
  • 2015 — Minotauro
  • 2014 — Los ausentes
  • 2013 — El palacio
  • 2013 — Matar extraños  (co-dirección con Jacob Schulsinger)
  • 2010 — Verano de Goliat
  • 2010 — Todo, en fin, el silencio lo ocupaba
  • 2009 — Perpetuum Mobile
  • 2009 — Entrevista con la tierra
  • 2009 — Juntos
  • 2007 —¿Dónde están sus historias?


Festivales y Premios

  • Festival Internazionale del Film di Roma 2014
    Cinema XX I Premier Mundial
  • Puma Award
    Mejor Película Mexicana
    FICUNAM 2014
  • Premio al Mejor Documental
    Curtas Vila do Conde 2014
  • Premio al Mejor Documental Mexicano
    Guanajuato International Film Festival 2014
  • Guggenheim Museum
    "TROPICAL UNCANNY: LATIN AMERICAN TROPES AND MYTHOLOGIES" — 2014
  • Vancouver Latin American Film Festival 2014
    CANADA LOOKS SOUTH
    LATIN-CANADIAN FILMMAKERS
  • Festival Internacional de Cine de Valdivia 2014
    Disidencias
  • Festival Internacional de Cine de Morelia 2014
    Competencia Documental Mexicano
  • Pravo Ljudski Film Festival 2014
    Sarajevo
  • Regent Park Film Festival 2014
    Toronto
  • Ambulante Gira de Documentales 2015

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«En una especie de síntesis de la filmografía de Pereda (Ciudad de México, 1982), El palacio da un giro de 180 grados para brindar un cariz que, aunque se había manifestado con anterioridad en su trabajo, nunca lo había hecho con tal grado de protagonismo. El director mexicano ha encontrado un rumbo diferente que con mucha probabilidad ofrecerá resultados sugestivos».
– Abel Cervantes: Icónica

«Este mediometraje que no deja a nadie indiferente, donde se muestran diecisiete mujeres que están viviendo juntas bajo difíciles circunstancias haciendo las tareas de una casa. Desde el principio, el espectador se preguntará qué están haciendo juntas en ese lugar durante una primera parte en la que apenas hay diálogos (¿esperan a los maridos? ¿es una prisión quizá?). El filme también propone una reflexión sobre los abusos en el ámbito laboral, los patronos que se niegan a pagar dignamente, los trabajadores que no se esfuerzan (o sí) por reclamar sus derechos en pro de su dignidad».
– José Luis García: Cinestel

Ver catálogo