Ver trailer

Yo

dir. Matías Meyer

Disponible en:

Cerrar ventana

Sinopsis

Yo is a strong young man who suffers from a seires of mental disabilites. He says he is fifteen years old but looks to be older than that. He live with his mother and works in her restaurant that is next to the highway. Yo loves his mother dearly, but hates the man his mother is sleeping with. One day, he meets Elena, an eleven year old girl that will change his life forever.

Director / Matías Meyer Screenplay / Alexandre Auger, Matías Meyer Production / Matías Meyer, Julio Bárcenas, Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán Cinematography / Gerardo Barroso Alcalá Editing / León Felipe González Sound / Alejandro de Icaza, Raúl Locatelli Original Score / Galo Durán, Chac Moola Art director / Noemí González Cast / Raúl Silva Gómez, Elizabeth Mendoza, Ignacio Rojas Nieto, Isis Vanesa Cortés, Mireya Ivonne Morales, Melody Petite, Nicolle Stivenshonen

Matías Meyer

France, 1979. In 1999 he enrolled at the Centro de Capacitación Cinematográfica where he would later graduate as a filmmaker in 2006 with his dissertation short film Verde, which was selected to compete at the Clermont Ferrand Festival. In 2004 he won the best short film award at the Morelia Film Festival with his short film, El pasajero, that also won at Biarritz, 2005. El calambre was shown at Rotterdam Film Festival.

Filmografia

  • Yo (2015)
  • Les champ des possibles ( 2014)
  • Los últimos cristeros (2011)
  • El calambre (2009),
  • Wadley (2008)
  • Moros y cristianos (2007) documentary
  • Verde (2006) shortfilm
  • El Pasajero (2004) shortfilm


Festivales y Premios

  • 2015 Festival Internacional de Cine de Morelia: Premio a Mejor largometraje
  • 2015 Festival Internacional de Nuevo Cine Lationamericano de La Habana: Premio a Mejor sonido
  • 2016 Festival Internacional de Cine de Friburgo: Premio mención honorífica

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«Con Yo, Meyer sugiere que la mirada es la perversa; los hallazgos sentimentales de Yo se difuminan entre los prejuicios y la monotonía, ávida de fenómenos para la exhibición. Entre el drama rural, la educación sentimental y el tremendismo minimalista, Yo trasciende el tema de la discapacidad mental y alcanza esas zonas donde se preserva o pierde la inocencia».
– Carlos Ramon Morales: Distintas Latitutdes

«La película dialoga con el espectador en temas tan esenciales como la familia o las relaciones humanas. Las tensiones que se van detectando a medida que avanza su metraje, en especial con el hombre que convive con su madre, quien dedica parte de su tiempo a discriminarlo, auguran la posibilidad de algún peligroso destino para el filme».
– José Luis García: Cinestel

«La película es fuerte por los elementos de discriminación que describe y precisamente por eso nos lleva en línea recta a la reflexión, provocando en el espectador efectos variados pero constantes».
– Héctor Trejo S: Driario Crítica

Ver catálogo