Ver trailer

They All Lie

dir. Matías Piñeiro



Ficción, 75 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Disponible en:

Cerrar ventana

Sinopsis

In the framework of a reunion in one of their houses, the suposed great grandchildren of Juan Manuel de Rosas and Domindo Faustion Sarmiento, Helena Pickford and Joaquín Martín de Rosas have to complete a family task. It is preceded by some sort of role play where dialogue and a camera that circles aroung seven friends prevails. The game consists on finding a logical relation between the reading of a Sarmiento's text (which the camera is constantly hiding). Seemingly, just a game. Nevertheless, a carefully curated game. As with his latter movie, El hombre robado (2007) Piñeiro, once again, uses Domingo Faustino Sarmiento texts in order to spin this teenage trama about what seemingly remains of argentinian history.

Written and directed by / Matías Piñeiro Production / Iván Granovsky, Lionel Braverman, Pablo Chernov, María del Carmen Fernandez Montes Cinematography / Fernando Lockett Editing / Delfina Castagnino Sound / Daniela Ale y Emilio Iglesias Art / Ana Cambre Director First Assitant / Alejo Franzetti Production Companies: Universidad del cine, El pampero cine, Revólver Films Cast / Romina Paula, María Villar, Julia Martínez Rubio, Pilar Gamboa, Julián Tello, Julián Larquier Tellarini, Esteban Bigliardi, Esteban Lamothe.

Matías Piñeiro

Buenos Aires, 1982. He studied at Universidad del Cine, where he later teached the film and film history courses. In 2011, he move to the United States to fulfill the Radcliffe Institute Fellowship at Harvard University. He is now teaching the film course at Pratt Institute, in Brooklyn. Piñero comes and goes from New York to Buenos Aires where he is currently shooting Ariel, a proyect by CPH:LAB, based on The Tempest, William Shakespeare, co-directed with Lois Patiño (Costa de morte).

Filmografia

  • 2017 – Ariel (co-dirección con Lois Patiño)
  • 2016 - Hermia & Helena
  • 2014 - La Princesa de Francia
  • 2012 - Viola
  • 2010 - Rosalinda
  • 2009 - Todos mienten
  • 2007 - El hombre robado
  • 2006 - A próposito de Buenos [película colectiva]


Festivales y Premios

  • 2009 Festival de Cine Independiente de Buenos Aires: Distición a mejor película argentina y mención especial
  • 2009 Festival de Cine de Lorcano
  • 2009 Festival de Cine de Londres
  • 2009 VIENNALE
  • 2009 Festival Internacional de Cine de Oslo
  • 2009 Festival Tres Continentes de Nantes
  • 2010 Festival Internacional de Cine de Melbourne
  • 2011 Festival de Invierno

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«Entre marcas falsas y juegos inciertos, M.P. intenta demostrar que la historia también puede ser mirada desde un diario de viajes.
Film-rompecabezas con pluralidad de sentidos, citas históricas y cinéfilas, diálogo permanente y proposiciones estéticas que remiten muy frontalmente a la influencia de J.L. Godard pero también (curiosamente en un director tan joven), al cine de Jean Renoir, a quien se cita no sólo por su film “Helena y los hombres” sino en la mirada satírica (no feroz pero sí sagaz) que tiene la película sobre la política, la historia y el amor, siempre jugando entre la representación y la realidad. Un cine interesante pero solamente para circuitos reducidos».

— Adela Hache: Film Affinity

«Todos mienten es el segundo largometraje de Matías Piñeiro, tras su estreno con “El hombre robado” de 2007. En la que nos ocupa, de una premisa inicial aparentemente sencilla -una quinta de amigos en una casa- nace una historia que habla sobre el comportamiento humano y que profundiza muy a fondo en los personajes. A destacar las actuaciones de Romina Paula, metida de lleno en un papel muy misterioso, y Pilar Gamboa».
— ABC

Ver catálogo