Ver trailer

Artificial Paradises

dir. Yulene Olaizola



Ficción, 83 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Disponible en:

Cerrar ventana

Sinopsis

With the intention of getting over her heroine addiction, Luisa travels from Mexico City to Los Tuxtlas, Veracruz. There, secluded from the outside and her problems, she intends to clean herself. She starts a friendship with Salomón, a local man who is a widowrd, alchoholic and marihuana addict, but who may help her cope once the drugs run out. Film made by a crew of seventeen people and with a limited budget, the debut fiction feature film by the young mexican director, who mixes professional actors and local people. A sleek stylistic excersise, in which the characters drama is followed by a sugestive and hesitant camera.

Director / Yulene Olaizola Production / Yulene Olaizola, Sandra Gómez, Maximiliano Cruz Production Company / Interior 13 Co-producer / Antonio Gómez Screenplay / Fernando del Razo, Yulene Olaizola Cinematography / Lisa Tillinger Editing / Rubén Imaz Sound / Federico González Sound / design: José Miguel Enríquez Original Score / Emiliano Motta. Emiliano Glez. de León Custome Design / Nohemí González Cast / Luisa Pardo, Salomón Hernández and the habitants Jijacacal An INTERIOR 13 production. With the support of Hubert Bals Fund, Centro de Capacitación Cinematográfica, Programa de Apoyo a Proyectos and Coinversiones Culturales FONCACONACULTA, Tribeca Film Institute, Ventana Sur – Primer Corte.

Yulene Olaizola

Mexico City, 1983. Director, editor and producer. She stuided at CCC in Mexico City. She won several prizes for her debut feature film Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo. The film was chosen to compete in L'atellier's Cinefondation, project destined to help filmmakers, making it easir for them to find producers, funding and get into Cannes. Summa Cum Laude graduate foor her documentary disertation, Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo. Her film, Fogo, is the result of the her residence at Fogo Island Arts Corporation, in Newfounland, Canada. It was part of the official selection at Morelia Film Festival and it was also part of the Director's Fortnight at Cannes. She founded her own producing company, Malacosa cine, algonside Rubén Imaz. She is member of the Procione consulting comitee (2018).

Filmografia

  • 2016-2018 —  Maestros olvidados, oficios que sobreviven
  • 2017 —  Noctámbulos, historia de una noche
  • 2015 —  Epitafio
  • 2012 —  Fogo
  • 2011 —  Paraísos artificiales
  • 2008 —  Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo


Festivales y Premios

  • 2011 Festival Internacional de Cine de Rotterdam
  • 2011 Festival de Cine Tribeca: Premio del jurado a mejor guión en película narrativa
  • 2011 FICUNAM
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Transilvania
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Granada
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Seattle
  • 2011 Festival de Cine New Horizons
  • 2011 Festival de Cine de Lima
  • 2011 Festival de Cine SANFIC
  • 2011 Festival de Cine de Hamburgo
  • 2012 Festival de Cine de Gotemburgo

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«Se puede sentir la brisa un sentimiento de soledad, misma que inunda cada plano en el que reluce la necesidad humana de relacionarse, de encontrar las cosas buenas en las pequeñas acciones(. . .) El filme nos presenta un final que da pie a plantearnos muchas preguntas con un sentir honesto por la empatía que generan sus personajes».
— Cine 2.0

«La idea de Paraísos Artificiales supone un juego de palabras que en un principio connota el estado mental –los paraísos– que los adictos crean al consumir la droga. Aquí Olaizola insertar estos paraísos artificiales en un paraíso natural (Los Tuxtla), una zona que si bien es pacífica y espléndida, no es sanadora; acotando esta idea encontramos la utilización de las constantes y hermosas panorámicas con las que la directora adorna el filme».
— Aurora Alejandra Lomelí Pérez

«Con atmosferas frías, grises, tristes, de permanente mutismo, la película logra apostar por un cine que se concentra en las emociones que causan, paradójicamente, la inmovilidad de los planos abiertos y de larga duración. Así, con pocos diálogos, se presenta el día a día de la protagonista y las experiencias en un lugar lleno de hastío y espera».
— Arantxa Sánchez: F.I.L.M.E Magazine

Ver catálogo