Ver trailer

The Princess of France

dir. Matías Piñeiro



Ficción, 70 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Cerrar ventana

Sinopsis

A year after his father passing away in Mexico, Víctor goes back to Buenos Aires in order to rebuild his lfe. One of his projects consist of making a series of latinamerican "radiotheaters" with his old theater company, in which five women that happen to know him very well are part of. While they are working on the project, the characters start to regret their decisitions regarding their lost loves. Premiered at the Lorcano Film Festival, The Princess of France, is a film that follows the same course of action in Piñeiro's cinematic universe, which include his past works Rosalinda and Viola. He takes inspiration from Shakespeare's dramas in order to tell new stories.

Director / Matías Piñeiro Screenplay / Matías Piñeiro Production / Melanie Schapiro Production Companies / Revólver Films, Trapecio Cine, Portable Films, Universidad Del Cine, Alta Definición Argentina, I-SAT Cinematography / Fernando Lockett Editing / Sebastián Schjaer Original Score / Julián Larquier, Julián Tello, Juan Chacón Sound / Mercedes Tennina, Daniela Ale, Emilio Iglesias Cast / Julián Larquier, Agustina Muñoz, María Villar, Romina Paula, Laura Paredes, Elisa Carricajo, Pablo Sigal, Gabi Saidón

Matías Piñeiro

Buenos Aires, 1982. He studied at Universidad del Cine, where he later teached the film and film history courses. In 2011, he move to the United States to fulfill the Radcliffe Institute Fellowship at Harvard University. He is now teaching the film course at Pratt Institute, in Brooklyn. Piñero comes and goes from New York to Buenos Aires where he is currently shooting Ariel, a proyect by CPH:LAB, based on The Tempest, William Shakespeare, co-directed with Lois Patiño (Costa de morte).

Filmografia

  • 2017 – Ariel (co-dirección con Lois Patiño)
  • 2016 - Hermia & Helena
  • 2014 - La Princesa de Francia
  • 2012 - Viola
  • 2010 - Rosalinda
  • 2009 - Todos mienten
  • 2007 - El hombre robado
  • 2006 - A próposito de Buenos [película colectiva]


Festivales y Premios

  • 2014 Festival Internacional de Cine de Lorcano
  • 2014 Festival de Cine de San Sebastián
  • 2014 Festival de Cine de Nueva York
  • 2014 Festival Internacional de Cine de Chicago
  • 2015 FICUNAM
  • 2015 Festival Internacional de Cine de Madrid
  • 2015 Festival Internacional de Cine Independiente de Buenos Aires: Premio a Mejor Película argentina. Premio SIGNIS
  • 2015 Festival de Cine de la Riviera Maya

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«El director argentino Matías Piñeiro ha desarrollado una inclinación constante a tomar prestado de uno de los dramaturgos de la historia, de no menos que de William Shakespeare, e incluso aporta una sensibilidad confiada que amplia las fronteras del texto original hacia direcciones refrescantes».
– Eric Kohn:Indiewire

«A pesar de todo el peso romántico o shakesperiano que se le suele dotar a su narrativa, ésta va más en función de las resonancias que pueda tener un deseo o cualquier sentimiento humano sobre otro. Pongámoslo así, para Piñeiro era más funcional que distintos personajes giraran en torno a uno, a través de uno o más sentimientos. Es pues, la concepción de una estructura formal el punto de partida del filme».
– Juan Pablo Villalobos: Cinegarage

«Con La princesa de francia, Piñeiro se acerca a Shakespeare por el lado de la palabra (. . .) tomando como base el texto del dramaturgo, vuelve a trazar una cartografía perfecta y nada lineal de las relaciones sentimentales en un relato repleto de melancolía sentimental y fuerza narrativa».
– Otros Cines Europa

«La princesa de Francia tiene, a diferencia de las anteriores películas de Piñeiro, una suerte de forma musical, combinando sueños, aparentes reiteraciones que no son tales, y una cantidad de idas y vueltas en los los movimientos de los personajes que transforma el todo en una gran coreografía de voces, rostros y cuerpos».
– Diego Lerer: Micropsia

Ver catálogo