The Last Christeros

dir. Matías Meyer

,

Ficción, 90 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Sinopsis

At the end of the decade of the thirties, a small group of men rejects the ammnesty offer and continues to fight againts the religious persecutions and for freedom of worship. It is the corageous tale of these soldiers of Christ, who are fighting with no food or amunitions, in the middle of a desert and wild landscape.

Director / Meyer, Matías Screenplay / Cárdenas, Israel, Meyer, Matías Production / Bárcenas, Julio Herrera, Paola Meyer, Matías Rivero, Enrique Van Gestel, Frans Production Company / Axolote Cine
Idtv Film
Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE)
Una Comunión Cinematography / Barroso Alcalá, Gerardo Editing / González, León Felipe Sound / de Icaza, Alejandro
Locatelli, Raúl Original Score / Duran, Galo Cast / Ferreiro, Salvador
García, Antonio
Limón, Alejandro
Lozano, Abel
Rodríguez, Jesús Moisés Art Director / González, Nohemí

Matías Meyer

France, 1979. In 1999 he enrolled at the Centro de Capacitación Cinematográfica where he would later graduate as a filmmaker in 2006 with his dissertation short film Verde, which was selected to compete at the Clermont Ferrand Festival. In 2004 he won the best short film award at the Morelia Film Festival with his short film, El pasajero, that also won at Biarritz, 2005. El calambre was shown at Rotterdam Film Festival.

Filmografia

  • 2015 — Yo
  • 2014 — Les champ des possibles
  • 2011 — Los últimos cristeros
  • 2009 — El calambre
  • 2008 — Wadley
  • 2007 — Moros y cristianos
  • 2006 — Verde
  • 2004 — El Pasajero


Festivales y Premios

  • 2011 Festival Internacional de Cine de Toronto
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Morelia
  • 2011 Festival Internacional de Nuevo Cine de La Habana: Mención honorífica
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Paraty de Brasil
  • 2011 Festival de Cine Latinoamericano de Toulouse: Premio Coup de Cœur
  • 2012 Festival de Cine de la Riviera Maya: Premio Kukulkán del jurado
  • 2012 FICUNAM: Premio a mejor película en la sección Ahora México
  • 2012 Festival Internacional de Cine de Rotterdam
  • 2012 Festival de Cine New Horizons
  • 2012 Festival de Cine de Hamburgo
  • 2012 Festival de Cine Cape Winewards: Premio a mejor fotografía
  • Premio SIGNIS

Notas

Los últimos cristeros
2011 · México · Países Bajos · 35mm · Color · 90 m min. · Ficción

Dirección: Meyer, Matías
Guión: Cárdenas, Israel | Meyer, Matías
País: México · Países Bajos
Producción: Bárcenas, Julio | Herrera, Paola | Meyer, Matías | Rivero, Enrique | Van Gestel, Frans
Compañía Productora: Axolote Cine | Idtv Film | Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE) | Una Comunión
Fotografía: Barroso Alcalá, Gerardo
Edición: González, León Felipe
Sonido: de Icaza, Alejandro | Locatelli, Raúl
Música: Duran, Galo
Reparto: Ferreiro, Salvador | García, Antonio | Limón, Alejandro | Lozano, Abel | Rodríguez, Jesús Moisés
Dirección de Arte: González, Nohemí

 

Sinopsis

A fines de los años treinta, un pequeño grupo de hombres rechaza la amnistía y continúa su lucha contra la persecución religiosa y por la libertad de culto. Esta es la valiente historia de estos soldados de Cristo, que llevan su lucha sin comida ni municiones, en medio de un paisaje árido y agreste.

Ver catálogo