Leviathan

dir. Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel

, ,

Documental, 87 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Sinopsis

Leaviathan is a hallucinating journey into the atmospheres, textures and rythms aboard a fishing boat. Filmed with with minuscule cameras, attached to people, objects and fish, Leviathan manages to build a subjective tale, ex-centric and vagrant, that sorrounds the ordinary taks of fishing wiht an extraordinary atmosphere. Through the usage of high contrast and extraordiary sound design, the movie invites us to feel the water, the wind, what fishes and shellfish are made of, the salt in the water, the vertigo in the waves. The camera, attached to unusual places, evokes the view point of the fish, the birds, and of the objects, creating a terrorific and phantasmagorical tale about beauty and sea fury.

Director / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel Producers / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel Production Company / Arrête Ton Cinéma Cinematography / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel Editing / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel Sound / Ernst Karel, Jacob Ribicoff Original Score / Ernst Karel

Lucien Castaing-Taylor

Liverpool, 1966). Visual Arts and Anthropology profesor at Harvard. He co-directe the documentaries Sweetgrass (2009), with Ilisa Barbash. His audio visual works include: Hell Roaring Creek (2012) and Bedding Down (2012). Leviathan is his latest movie.

Filmografia

  • 2017 — Caniba
  • 2017 — Somniloquies
  • 2015 — Ah Humanity!
  • 2013 — Nature Morte
  • 2013 — He Maketh a Path to Shine After Him; One Would Think the Deep to Be Hoary
  • 2012 — Leviathan
  • 2011 — POV
  • 2009 — Sweetgrass
  • 2010 — Foreign Parts
  • 1992 — In and Out of Africa


Festivales y Premios

  • Premier Mundial
    Festival del Film Locarno 2012
  • Premier Norteamericana
    Toronto International Film Festival 2012
  • FICUNAM 2013
    Puma de Plata a Mejor Película
  • Ambulante Gira de Documentales 2013

Notas

LEVIATHAN / LEVIATÁN
Francia-Reino Unido-Estados Unidos / 2012 / 87′ / color / inglés / formato de proyección:
DCP
Premier Mundial: Festival del Film Locarno 2012
Premier Norteamericana: Toronto International Film Festival 2012
FICUNAM 2013: Puma de Plata a Mejor Película
Ambulante Gira de Documentales 2013
“Visceral and intense. Captures a world in a way no one has before.”

‒ Steve Dollar, Wall Street Journal

Director: Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
Productor(es): Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
Compañía productora: Arrête Ton Cinéma
Fotografía: Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
Edición: Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
Sonido: Ernst Karel, Jacob Ribicoff
Música: Ernst Karel

“A gorgeous, atmospheric documentary.”
‒ David Fear, Time Out NY

Sinopsis

ʻLeviatánʼ es un viaje alucinante por las atmósferas, texturas y ritmos que se experimentan a bordo de un barco pesquero. Filmado con diminutas cámaras adheridas a personas, objetos y peces, Leviatán logra construir un relato subjetivo, descentrado y errante que hace de la ordinaria tarea de la pesca en alta mar una experiencia impresionante. A través del uso del alto contraste y extraordinario diseño sonoro, la película nos invita a sentir el agua, el viento, la materia de la que están hechos los peces y moluscos, la sensación salina del mar, el vértigo de las olas. La cámara plantada en lugares inusuales evoca el punto de vista de peces, aves y objetos generando un relato terrorífico y fantasmagórico sobre la belleza y la furia marina. (CL)

 

Biografía:
Lucien Castaing-Taylor
Liverpool, 1966. Profesor de Artes Visuales y Antropología en Harvard. Codirigió el
documental Sweetgrass (2009) con Ilisa Barbash. Sus obras de audio y video incluyen:
Hell Roaring Creek (2010), The High Trail 20(10), Coom Biddy (2012) y Bedding Down
(2012). Leviathan (2012) es su última película.
Véréna Paravel.
Neuchâtel, Suiza. Cineasta y antropóloga. Ha realizado los videos cortos 7 Queens
(2008) e Interface Series (09‒10), este último filmado en su totalidad con Skype. Su
película debut, Foreign Parts (2010), una colaboración con J.P Sniadecki, ganó Best
First Feature y un Premio Especial del Jurado en el Locarno Film Festival. Leviathan
(2012) es su película más reciente.
“Visually ravishing. Leviathan is in every way sensational.”

‒ J. Hoberman, Artinfo

Ver catálogo