Ver trailer

Aquarius

dir. Kleber Mendonça Filho



Ficción, 140 min.
Idioma:

Catálogo: ,

Cerrar ventana

Sinopsis

Clara lives in the Aquarius building, the last classic construction in a renowned avenue in the coast city of Recife. She is a retired journalist, widow with adult children and she is the owner of an apartment full of cds and books. Clara will have to face a construction company that has other plans for her home: they want to demolish the Aquarius in order to open a new inmobiliary complex.

Director / Kleber Mendonça Filho Screenplay / Kleber Mendonça Filho Cinematography / Pedro Sotero y Fabricio Tadeu Editor / Eduardo Serrano Art Directors / Juliano Dornelles, Thales Junqueira Custome Design / Rita Azevedo Sound / Ricardo Kutz Producers / Émilie Lesclaux, Saïd Ben Saïd, Michel Merkt Coproducer / Walter Salles Producer asociado / Carlos Diegues Executive producer / Dora Amorim Cast / Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humerto Carrão, Zoraide Coleto, Fernando Teixeira.

Kleber Mendoça Filho

Refice, 1968. Director, producer and film critic. He majored in journalism in the Universidad Federal of Penambuco. He started his career as a film critic and journalist and started writng for journals such as Jornal do Commercio y Folha of S. Paulo as well as for magazines such as Continente and Cinética, as well as writing for his own site CinemaScópio. As a director, he experimented with ficition, documentaries and music videos in the nineties. He started his ventures in digital 35 mm film at the beginis of the 2000, filming several shortfilms, amongst them A Menina do Algodão (co-directed with Daniel Bandeira, 2002), Eletrodoméstica (2005), Noite de Sexta Manhã de Sábado (2006), and Recife Frio (2009), as well as a feature documentary, Crítico (2008). Mendoça has received more than 120 awards in Brazil and abroad, with selections in festivals like New York, Copenhage and Canne, as well as Rotterdadm, Toullouse and Santa Maria da Feira, where his restrospectives have been shown. He has been a cinema programer for the Joaquim Nabuco Foundation.

Filmografia

  • 2019 — Os Filmes já Começan na Calada
  • 2019 — Bacurau
  • 2016 — Aquarius
  • 2015 — A Copa do Mundo no Recife
  • 2012 — Neighbouring Sounds
  • 2009 — Cold Tropics
  • 2008 — Critico
  • 2007 — Friday Night Sunday Morning
  • 2005 — Electrodoméstica
  • 2004 — Green Vinyl
  • 2002 — A Menina do A Menina do Algodão
  • 1997 — Enajaulado


Festivales y Premios

  • 2016 Festival de Cine de Cannes
  • 2016 Festival Internacioanl de Cine Latiniamericano Biarritz: Premio a Mejor actriz. Premio especial del jurado.
  • 2016 Festival de Cine de Zurich
  • 2016 Festival Internacional de Cine de Valladolid
  • 2016 Festival de Cine de Sydney: Premio Sydny Film a Mejor película
  • 2016 Festival de cine de Munich
  • 2016 Festival de Cine de Mar del Plata: Premio del público a Mejor película
    Mejor actriz
  • 2016 Festival de Cine de Lima Latinoamérica: Premio a mejor actriz . Premio especial del jurado
  • 2016 Festival de Cine de Jerusalén
  • 2016 Festival Internacional de Cine de Miskoloc
  • 2016 Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de La Habana: Premio FIPRESCI a Mejor película
  • 2017 Festival Internacional de Cine de Panamá: Premio del público
  • 2017 Festival Internacional de Cine de Dublín Jameson: Premio Festival Award a Mejor película DFCC
  • 2017 Festival de Cine SESC: Premio del público a Mejor película
    Mejor director
    Mejor actriz.
    Mejor guión. Premio de la crítica a Mejor película
    Mejor director
    Mejor actriz
    Mejor guión
  • 2017 Festival Internacional de Palm Springs: Premio Best Directors to Watch
  • 2017 Festival Internacional de Cine de Dublín: Premio Dublin Film Critics a Mejor película
  • 2017 Festival de Cine de Cartagena
    Premio Gemas a Mejor película ABC Cinematography Award
    Premio ABC Trophy a Mejor monjate
    Mejor fotografía
    Mejor dirección de arte
    Mejor sonido
  • Argentinnian Film Critics Association Awards: Premio Silver Condor a Mejor película inberoamericana
  • Cinema Brazil Grand Prize: Premio Cinema Brazil Grand Prize a Mejor película
    Mejor director
    Mejor banda sonora
  • French Syndicate of Cinema Critics: Premio de la crítica a mejor película extrajera
  • International Cinephile Society Awards : Premio del público
  • New Mexico Film Critics: Premio NMFC a Mejor edición y Mejor actriz
  • Premios Fénix: Mejor actriz
    Mejor director
    Mejor Sonido
  • San Diego Film Critics Society Awards : Premio SDFCS a Mejor actriz
  • São Paulo Association of Art Critics Awards: Premio Trofeo APCA a Mejor película
    y Mejor Guión.
  • The Platino Awards for Iberoamerican Cinema: Premio Platino a Mejor actriz
  • World Cinema Amsterdam: Premio del jurado a Mejor película

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«Aquarius està centrada en la tensión tácita de los barrios costeros, en la regla no dicha en voz alta pero que cumple ley del talión. Además estos espacios enfrentan una problemática más: la gentrificación y ruptura de sus últimos rescoldos para la vida comunitaria. El constante conflicto entre la preservación y demolición de centenas de inmuebles cobra forma cinematográfica en el discurso del director».
– Lucía Miranda: El País

«Aquarius es, simultáneamente, una poderosa celebración de su heroína independiente y una sátira mordaz de la corrupción institucional (. . . ) es una película ensimismada en la fascinación que tiene por los discos viejos rayados, por los lazos madre-hija, por los espacios que habitamos y que se transforman».
– Mark Kermode: The Guardian

«Si Aquarius es un filme que logra con creces todos sus cometidos –hablar sobre la gentrificación, la desigualdad social, la corrupción, el significado de los espacios como lugares de la memoria, el rol de la familia y de la mujer como ser activo– es porque su director lo construyó sobre buenos cimientos».
– Rebeca Jimenez Calero: Icónica

Ver catálogo