Ver trailer

Rehje

dir. Anais Huerta, Raúl Cuesta



Documental, 67 min.
Idioma:

Catálogo:

Cerrar ventana

Sinopsis

After having lived forty years in Mexico City, Antonia is longing to go back to her hometown, a mazahual city in the State of Mexico. She then decides to go back, but, once there, she finds that there is a water shortage, among many other problems that are menacing her community.

Director / Raúl Cuesta, Anais Huerta Screenplay / Anais Huerta Original Score / Pascual Reyes Llanas Cinematography / Raúl Cuesta, Carlos Hidalgo Monroy Cast / Documentary Producers / Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE) AMAINA

Anaís Huerta

Toronto, 1979. Director, producer and screenwriter. She studied to political science masters degrees at France and Canada. In 2006, alongside Raúl Cuesta, founded Amaina Films, a production documentary platform based on Mexico City. Rehje (68 mm, 2009, Imcine), her debut feature film, won six international awards

Filmografia

  • 2017 – David. El regreso a la tierra
  • 2017 — Bastidores
  • 2015 — Los días no vuelven
  • 2009 – Rehje
  • 2009 — El horno
  • 2006 — Máximo


Festivales y Premios

  • 2009 Festival de Cine de Guadalajara
  • 2009 Festival de Cine de Los Ángeles
  • 2009 Festival de la Memoria de Tepoztlán
  • 2009 SANFIC
  • 2009 Festival de Video Indígena de Morelia
  • 2009 Festival Internacional de Cine en Derechos Humanos de la Cuidad de México: Premio al Mejor Documental
  • 2009 Festival Internacional de Ismailia
  • 2009 Festival Internacional de Cine de Morelia: Mención especial
  • 2009 DocsDF
  • 2009 Festival Internacional de Cine de la Riviera Maya
  • 2009 FICA
  • 2009 BORDOCS
  • 2009 Festival Ecocine de Zaragoza
  • 2009 Festival de Zacatecas Fronteras Migrantes
  • 2009 Festival Internacional de Cine de Cartagaena
  • 2010 Festival Cinema Planeta de Cuernavaca
  • 2010 Festival de Cine Las Américasde Austin
  • 2010 Festival de Cine Pobre de Cuba
  • 2010 Festival Contra el Silencio Todas las Voces de México: Mejor Largometraje Documental
  • 2010 Festival de Documentales Docstown de Mexicali
  • 2010 Festival de Cine de Inmigración de Massachussets
  • 2010 Festival Itinerante Entre Cineastas: Festival Árabe-hispanoamericano de mujeres en El Cairo/Egipto y Granada/España
  • 2010 Festival Internacional de Documentales Millennium de Bruselas
  • 2010 Festival Présence Autochtone de Montreal: Mejor Documental
  • 2010 Festival Itinerante de la UNESCO Las Cámaras de la Diversidad
  • 2010 Travesias
    Ciclo de Cine sobre Migración
    Festival Ambulante
  • 2010 Festival de Cine de Bogota
  • 2010 Festival El Ojo Cojo de Madrid
  • 2010 Festival Pepenafest de la Ciudad de México
  • 2010 Festival 1000 Metros Bajo Tierra de Venezuela
  • 2010 Festival ICARO de Guatemala
  • 2010 Muestra Internacional de Cine y Derechos Humanos 2010
    España (Itinerante en América latina y España) Festival Internacional de Cine de Cambodia (CIFF)
    Phnom Penh
  • 2010 Festival de Cine Latino de la Universidad de Nueva York
  • 2011 Festival Rencontres du Cinéma Amérindien de Marsella
  • 2011 Festival Internacional de Cine Indígena de Katmandú: Premio del Jurado
  • 2011 Festival Les Nuits Documentaires de Lille
  • 2011 Festival Internacional Dreamspeakers de Canadá
  • 2011 Festival Internacional de Cine CINESUL de Rio de Janeiro 2011 Muestra de Cine Mexicano
    Instituto de México en París
  • 2011 Muestra de Cine Arabe Iberoamericano Entre Cineastas de Gaza
  • 2011 Festival Documental sobre Diversidad Cultural Beeldvoorbeeld de Bogotá
    2011 Festival del Documental Latinoamericano de Lyon: Grand Prix al Mejor Documental
  • 2011 Festival de Cine de Medio Ambiente de la Ciudad de México
  • 2011 Festival Internacional de Cine de Social Concordia
  • 2012 Festival Internacional de Cine y Medio Ambiente de Brasil

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

«Nominada a mejor largometraje documental en los premios Ariel del año pasado, la ópera prima de Anaís Huerta y Raul Cuesta reflexiona de manera crítica acerca una de las problemáticas más agudas de nuestro país en la actualidad: el abandono y la miseria del México rural».
— Ángel Negrete: El Séptimo Arte

Ver catálogo