Ver trailer

Arraianos

dir. Eloy Enciso



Documental, 70 min.
Idioma: ,

Catálogo:

Cerrar ventana

Sinopsis

In this portrait about a small town lost between the forests of Galicia and Portugal, small moments of ficiton are intertwined with their daily skills, the Arrainos, now actors, represent their own lives. Reality, myths, and dreams are joined in this film, loosely inspired from O bosque by the playwriter Jenaro Marinhas del Valle. A film about time, memory and words musicality,

Director / Eloy Enciso Cachafeiro Producers / Carlos Esbert, Eloy Enciso Cachafeiro Screenplay / José Manuel Sande, Eloy Enciso Cachafeiro Co-writters / Mauro Herce y Manuel Muñoz Cinematography / Mauro Herce Sound / César Fernández, Joaquín Pachón Editing / Manuel Muñoz Sound design / Vasco Pimentel, Tiago Matos Cast / Eulalia González, Aurora Salgado, Celsa Araujo, Antonio Ferreira

Eloy Enciso

Meira, 1975. Director, film editor and screenwriter. Raised between Spain and Portugal, he bets for a deeply roothed sensorial cinema through a documentar style that tries to go deeper into its sorruounding reality to extract from it all of its symbolic meaning. Arrainos its his second feature film after Pic-nic (2007). It was presented at Lorcano.

Filmografia

  • 2015 —  El complejo de dinero
  • 2012 — Arrainos
  • 2007 — Pic-nic
  • 2004 — No tan buena vista
  • 2004 — Kung Fu 2003
  • 2004 — La clase
  • 2003 — Acerca de la vida
  • 2003 — Cambiando la rueda


Festivales y Premios

  • 2012 Festival de Cine de Lorcano
  • 2012 Festival de Cine de Hamburgo
  • 2012 Festival Internacional de Cine de Vancouver
  • 2012 Festival del Nuevo Cine de Montreal
  • 2012 Docslisboa
  • 2012 VIENNALE
  • 2012 Festival de Cine Europeo de Sevilla: Premio Campus del Jurado
  • 2012 Festival Rec
  • 2012 Festival de Cine de Tubinga
  • 2012 Festival Cineuropa
  • 2013 Festival Internacional de Cine Dark Room Industry de Rotterdam
  • 2013 FICUNAM: Mención especial del jurado
  • 2013 Festival Internacional de Cine Independiente de Buenos Aires:Grand Prize
    Avant-Garde and Genre
  • 2013 Festival de Cine Cinespaña de Toulouse
  • 2013 Festival de Cine de Brisbane
  • 2013 Festival de Cine Experimental y Documental Underdox
  • 2013 Festival de Cine Transcinema de Lima: Premio Transcinema
  • 2017 Festival de Cine Internacional de Hong Kong

Notas

Sorry, this entry is only available in European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“En su segundo largo, Eloy Enciso hace una apuesta radical, en el sentido más amplio de la palabra: una vuelta a las raíces pero, también, una poética que funde forma y fondo haciendo de lo fronterizo (la coexistencia del realismo estricto y la abstracción) el instrumento consecuente para explorar Arai, zona de tránsito galaico-portuguesa”.
– Jordi Costa: Fotogramas

“imposibilidad que genera el misterio de sus diálogos enmarcados junto a la cotidianidad del trabajo y las faenas de la ganadería o el campo, permiten una manera de entender su arraigo y el visionado no ya desde el retrato social, sino como elemento cultural proclive a lo fantástico, reflejado en las canciones populares que entonan en el bar, el idioma gallego o en definitiva, su casi ancestral modo de vida”.
— Antonio M. Arenas

Ver catálogo